"A Window to the Soul: De Impact van Fotorealistische kunst"

Het vormen van een eigen identiteit kan op veler manier. Door naar kunst te kijken en te begrijpen waarom bepaalde vormen of aspecten binnen de kunst je voorkeur hebben, kun je dichterbij je identiteit komen en het versterken. Omdat identiteit geen vast gegeven is, blijft de zoektocht interessant en verrassend. Kunst kan daarbij een leidraad zijn.
Identiteit verwijst naar de unieke kenmerken en eigenschappen die een persoon definiëren en onderscheiden van anderen. Het omvat persoonlijke kenmerken zoals leeftijd, geslacht, etniciteit, persoonlijkheid, interesses, overtuigingen en waarden. Identiteit is een construct dat zich ontwikkelt door het leven te leven en kan worden beïnvloed door verschillende factoren zoals opvoeding, cultuur, ervaringen en interacties met anderen. Het is een belangrijk onderdeel van iemands zelfbeeld en hoe zij zichzelf zien in relatie tot anderen en de wereld om hen heen.
Het kijken naar kunst kan een breed scala aan impact hebben op mensen, van emotionele reacties tot intellectuele groei en culturele waardering.
Kunst wekt emoties op bij de kijker, zoals vreugde, verdriet, angst, verbazing en nostalgie wat helpend kan zijn bij het verwerken van emoties en gevoelens. Het kan de verbeeldingskracht en creativiteit van de kijker stimuleren en hen inspireren om nieuwe ideeën te ontdekken of meer begrip en waardering kweken voor de cultuur en geschiedenis van een bepaalde samenleving of periode.
Kunst kan een aanleiding zijn om na te denken over het eigen leven en bijdragen aan zelfontdekking en introspectie. Daarnaast is kunst van educatieve waarde, door bijvoorbeeld historische of wetenschappelijke informatie te tonen, of een boodschap te communiceren over een bepaald onderwerp of maatschappelijk probleem.
Door het kijken naar kunst kunnen mensen bijvoorbeeld geïnspireerd, verheven of ontroerd worden. Dit kan bijdragen aan een gevoel van welzijn en geluk.

Mensen, die graag naar fotorealistische kunst kijken, spreken vaak over hun gevoel van bewondering en waardering voor de vaardigheden van de kunstenaar en de inspiratie die het hen geeft om schoonheid en waarheid in de wereld om ons heen te zoeken. Het roept emotionele reactie op, zoals vreugde, verdriet, bewondering of verwondering, afhankelijk van het onderwerp van de afbeelding. Daarnaast vinden mensen het fijn om naar fotorealistische schilderijen te kijken vanwege de nauwkeurige en gedetailleerde weergave van het onderwerp.
Schilderij van Rob de Vries uit collectie Retro Realisme
Fotorealistische schilderijen kunnen de toeschouwer een gevoel van werkelijkheid geven, waardoor ze zich kunnen verbinden met het onderwerp op een manier die anders niet mogelijk zou zijn.
Fotorealistische schilderijen dagen de toeschouwer uit om te kijken naar de details en de subtiliteiten van het onderwerp. Dit geeft een gevoel van ontdekking en waardering voor de complexiteit en schoonheid van het onderwerp. Ook kan het bekijken van fotorealistische kunst bijdragen aan de emotionele impact door het onderwerp. Door het onderwerp zo realistisch en gedetailleerd weer te geven, voelt de toeschouwer zich, afhankelijk van het onderwerp, de persoonlijke ervaringen en achtergrond als kijker meer verbonden met de emoties en gevoelens die het onderwerp oproept.

Rob de Vries is een Nederlandse fotorealistische kunstschilder die voornamelijk nostalgie als onderwerp heeft in zijn schilderen. Naast de collectie "Geef mij maar Amsterdam!”, “Nostalgisch Amsterdam” en “Herinneringen aan een fijne jeugd” heeft hij een grote collectie Retro Realisme gemaakt. De grote inspiratiebron is de kunstenaar Robert Cottingham, die net als Rob de Vries naast schilderen ook een grafische opleiding heeft.
Olieverf schilderij Rob de Vries Schoth
uit de collectie "Geef mij maar Amsterdam!"
Door zijn manier van schilderen maakt Rob met zijn schilderijen een makkelijke verbinding met de kijker. Voor de kijker een comfortabele positie om te achterhalen waarom deze herinneringen nog steeds resoneren in het leven als volwassenen. Het wekt melancholie op en brengt herinneringen terug. Bij de ontdekking of het verstevigen van de identiteit kan het een manier zijn om een gevoel of begrip te bevorderen over zaken uit het verleden.
Het kan ook wijzen op de persoonlijke voorkeuren van de kijker en hun interesse in kunst die zich bezighoudt met persoonlijke ervaringen en herinneringen. Veelal heeft de kijker een voorkeur voor kunstwerken die een persoonlijk verhaal vertellen en een emotionele impact hebben.
Fotorealistische kunst wordt vaak door mensen als comfortabel ervaren.
Eén reden daarvoor is dat fotorealistische kunst herkenbaar is en de werkelijkheid nabootst, waardoor het gemakkelijk te begrijpen is voor de kijker. Dit kan een gevoel van geruststelling, zekerheid en vertrouwdheid geven. Bovendien wordt realistische kunst als esthetisch aantrekkelijk ervaren door het gebruik van harmonieuze kleuren, vaak zachte lijnen en een gebalanceerde compositie. Dit kan een gevoel van rust en ontspanning geven.
Olieverf schilderijen uit de collecties "Geef mij maar Amsterdam!" en Retro Realisme
De uitsnede bepaalt de ruimte voor fantasie
Rob de Vries laat in zijn werk veel ruimte over voor de fantasie van de kijker. Door de specifieke manier van uitsneden is het schilderij het begin van de herinnering en kan de kijker zelf de herinnering verder invullen.
Dit geeft intens gevoel van verbondenheid en empathie tussen de kijker en het kunstwerk.
Naast dat fotorealistische kunst een streling voor het oog is, is het een hele toegankelijke manier om meer te weten te komen over je identiteit. Het is een kunstvorm die op een directe manier met je communiceert. Qua afbeelding roept het weinig vragen op waardoor je gelijk naar je gevoel kan. Bijvoorbeeld: welke gevoelens roept het op? Welke waarden kleven aan deze gevoelens? Zijn deze waarden te vertalen naar de rest van het persoonlijk leven? e.d.
Het is a window to the soul.
Wil je meer weten over de kunst van Rob de Vries, dan kun je contact met hem opnemen via zijn website https://www.robdevries.com